Recept na domácí levandulový sirup

Minulý týden jsme s dětmi navštívili levandulové pole, kde jsme si koupili bezedný kelímek levandulové limonády a děti chodily stále dokola, dokud se jim kelímek nerozmočil. Tak moc jim limonáda chutnala! A tak jsme si inspirovali a vyzkoušeli si domácí levandulový sirup vyrobit. A musím říct, že je to možná jeden z nejsnazších receptů na sirup, co jsem kdy vyzkoušela.

Co budete potřebovat? 

- Cca 50 stonků levandule i s květy
- cca 3 litry vody
- 3 bio citróny
- 3 ks celé skořice
- cca 500 až 750 g cukru

Postup:

Levandulové stonky s květy nechte chvilku odležet, aby mohli případní “broučci” včas odlézt. Poté dejte do hrnce všechny stonky, přidejte na kolečka nakrájené citróny (u bio nemusíte loupat slupku, jen důkladně omyjte, někdy má však sirup po slupkách z citrónu tendenci hořknout, chcete-li mít jistotu, raději si je oloupejte), 3 ks celé skořice a zalijte 1 litrem horké vody. Nakonec ještě dolijte studenou vodou tak, aby byl veškerý obsah v hrnci ponořený ve vodě.
Nechte louhovat do druhého dne (12-24 hodin).
Po uplynulé době louhování přeceďte sirup přes jemné sítko nebo plátýnko do jiného hrnce. Přidejte cukr a nechte vařit cca 15-20 minut. Pokud chcete, aby vám sirup déle vydržel, přidejte ještě 3 kávové lžičky kyseliny citrónové.
Během vaření se krásně rozpustí cukr a hlavně sirup dostane sytější barvu.
Pokud se vám bude zdát sirup příliš světlý a nevadí vám potravinová barviva, přidejte 3 kapky fialového barviva pro sytější barvu.

Hotový sirup nalijte do čistých, převařených lahví (lahve jsem koupila v Orion potřebách).
Sirup skladujte ideálně v lednici. Z tohoto receptu budete mít 3 velké láhve sirupu.

Připravila jsem pro vás také nakreslené štítky na vaše lahve se sirupem, pokud byste jej rádi věnovali třeba jako dárek pro radost. 

  

PDF štítky k vytištění ZDE: štítky levandulový sirup

Dobrou chuť a krásný slunný den přeji!

Nikola Mamihele

Nezapomeňte nás sledovat na FB či Instagramu, kam dáváme více tipů na recepty, aktivity, výlety a vše ze "zákulisí" Mamihele.